Komşuda pişer bize de düşer

Eskiden evde pişenden yan komşuya tattırmak, sonra da tabağınıza koyulmuş yepyeni bir lezzetle bir gün komşunuzu kapıda buluvermek o kadar da ender bir şey değildi. Tabağınız elimde kapınızı çalıyorum... Bakalım bu size ne kadar tanıdık gelecek, komşuda pişenden size ne düşecek?!...

Pazar, Aralık 16, 2007

Brokoli Çorbası



Mineral ve demir açısından zengin olan brokoli, aynı zamanda bol miktarda kalsiyum, demir, potasyum, A, E ve C vitaminleri de içeriyor. Kanserden, kemik erimesine kadar bir çok hastalığa iyi geldiği ileri sürülen brokoli, antibiyotik özelliğe de sahip.

Her fırsatta haşlayıp zeytinyağlı limonlu salatasını yediğimiz brokoli, yemyeşil rengiyle de aynı zamanda sofraları renklendiren bir garnitür. Balığın yanına da çok yakıştığını belirtmeden geçemeyeceğim brokoliyi Mayacığımız da eliyle birşeyleri tutup yiyebildiği ilk günlerden beri çok seviyor. Ona "minicik yeşil ağaçlar"a benzeterek yedirdiğim brokoliye, daha adını bile telaffuz edemediği günlerde, "biyok kok kok" derdi :) Biz de severek yediği için, zeytinyağlı limonlu suyuna ellerini batıra çıkara yemesine izin verir, ağzını şaplata şaplata yemesiyle eğlenirdik :)

Hala sevdiği brokolinin bu kez sıcacık bir tas çorba olarak önüne gelmesi ilk önce onu şaşırtsa da aldığı ilk kaşıktan damak zevkine uygun olduğu anlaşıldı. Sofralarınızı renklendirin, bugün kendinize yeşil mi yeşil bir çorba pişirin...

BROKOLİ ÇORBASI için:

Büyükçe bir sap brokoli (yaprakları ve sapı dahil)
1 adet pırasa
1 adet soğan
1 büyük patates
1 litre sıcak su
Tuz, kara biber

Her porsiyon için 1 kaşık koyun yoğurdu/süzme yoğurt

Pırasayı ve kurusoğanı ince ince doğrayıp biraz zeytinyağı ekleyerek kavurun. Önce Rendelediğiniz patatesi ekleyin sonra da sapını daha küçük parçalara üstünü de sap sap çiçeklerine ayırdığınız brokoliyi ekleyin. Biraz tuz, biraz kara biber, 1 litre kadar da sıcak su ekleyip tencerenin ağzı kapalı olarak kaynatın. Brokolinin dağılması zaten uzun bir süre istemiyor. Soğanla pırasa da kavrulmuş olduğu için, yarım saati geçmeden sebzeler dağılacaktır. İyice yumuşadıklarından emin olduğunuzda ocaktan alıp, çorbanızı blender yardımıyla kremsi bir kıvam alıncaya kadar öğütün.

Servis yapmadan önce her porsiyona 1 yemek kaşığı süzme yoğurt ekleyince lezzetine lezzet katılıyor.

Etiketler: ,

Cuma, Aralık 14, 2007

Avokadoyu ayıklamanın en kolay yolu


Önceki yazımda bergamotu o kadar yeşil görünce avokado zannedenler de oldu. Belki de avokadoyu, bu güzel ve faydalı yeşili daha yakından tanımanın zamanı gelmişti.
Ben avokadoyu Girit'e gelmeden önce de tatmıştım ama burada yetiştiği için daha sık tüketir olduk. Başta Hanya olmak üzere Girit'in doğusunda bol miktarda yetişiyor, pazarlarda taneyle değil kiloyla satılıyor. Başlangıçta onu nasıl soyacağımı bilemiyor, elma soyar gibi soyuyordum :) Sonra birgün televizyonda nasıl soyulduğunu gördüm, öğrendim. Belki zaten bilenleriniz vardır. Elinizde yalnızca incecik kabuğuyla tertemiz çekirdeğinin kaldığı bu soyma yöntemine ben bayıldım ve bunu paylaşmak istedim.

Aylar önce çektiğimiz bu video değişik bir sunum olarak karşınıza çıkıyor.


Avokadonun içerdiği E vitamini sayesinde cilti koruyucu bir etkisi olduğundan püresinden cilt maskeleri yapılıyor. Özellikle çocukların gelişimi için gerekli lifler, yüksek oranda kalsiyum, B6 ve E vitaminleri, kalp hastalıklarına karşı faydalı yağlar içeriyor.

Avokadoyu dilimler halinde salatalarınıza katabileceğiniz gibi, Meksikalıların meşhur dip sosu Guacamole olarak da hazırlayabilirsiniz. Çocuklarınıza salatadaki avokadoyu yedirmekte zorlanıyorsanız, minik minik doğranmış domates ve soğanı ekleyip bol limon sıktığınız dip sosun yanında fırında pişmiş parmak patateslerle birlikte sunun ;) Eminim bayılacaklar...

Salı, Aralık 04, 2007

Bergamot



"Onu ne ilk görüşüm ne de ilk elime alışım. İlginç olan bu kadar büyüğünü ve yeşilini ilk defa görüyorum. Bakalım bilebilecek misiniz bu nedir?" demiştim.

İlginç tahminlerde bulunanlar da oldu, doğru tahmin eden de. Bu ne brokoli ne limon ne de avokado :)
Evet, bu gördüğüm en büyük bergamotlardan biriydi. Kendisi çoktan reçel oldu :)



Şimdiye kadar aldıklarımızsa hep yukarıdaki renklerde ve boyutlarda oluyordu. Reçelinin tarifini daha önce yayınlamıştım.

Etiketler: ,