Komşuda pişer bize de düşer

Eskiden evde pişenden yan komşuya tattırmak, sonra da tabağınıza koyulmuş yepyeni bir lezzetle bir gün komşunuzu kapıda buluvermek o kadar da ender bir şey değildi. Tabağınız elimde kapınızı çalıyorum... Bakalım bu size ne kadar tanıdık gelecek, komşuda pişenden size ne düşecek?!...

Perşembe, Mayıs 11, 2006

Balık, Enginar ve Avokado

Ege'de yaşamanın en güzel yanlarından biri de soframızdan balığın eksik olmaması... Balık olsun da nasıl olursa olsun... En sade haliyle pişirilmişi en güzeli bence... Yanında da fazla birşeye gerek yok. Bir salata olsa yeter! Biz de öyle yaptık geçen gün...

Balıklar yıkanıp tuzlandıktan sonra biraz zeytinyağı, biraz kekik, doğru fırına... (Hem sağlıklı, hem de çocukların yiyebileceği yumuşaklıkta pişiyor fırında) Ama siz ille de değişik bir lezzet denemek istiyorsanız, taze zencefil bulabilirseniz incecik dilimler halinde balığın karnına yerleştirebilirsiniz. Piştikten sonra zencefilleri atsanız da tadı ve mis gibi kokusu balığın etine işlemiş oluyor. Tavsiye ederim....

Annem hep 'balığın pişmesi ne olacak ki... salata yapılıncaya kadar pişer' der. Balıklar pişerken şimdi sıra salatada, o da elimizdeki malzemelerle her seferinde bambaşka bir uyumla soframızın baş köşesinde yerini alan bir lezzet.

Bugün salata için;

Mor yapraklı kıvırcık marul,
Taze soğan,
3-4 Enginar ve
1 avokadomuz vardı.
Tabi biraz tuz,
zeytinyağı ve
bol limon suyu.




(Girit'te enginar bol... kiloyla satılıyor. Özellikle yanda gördükleriniz gibi dikenli olanların hem görünüşleri hem de tadı bir başka. Giritliler enginarı çiğ olarak da yemeyi seviyorlar)

Biz de, güzelce ayıklayıp doğradıktan sonra salatamıza çiğ olarak kattık bu lezzeti. Marul, taze soğan ve enginar çok yakıştı birbirine... bol limon suyu ve biraz da zeytinyağı ekleyip karıştırdıktan sonra dilim dilim avokadolar da eşlik etti onlara. (Avokado olgunsa karıştırmaya pek gelmiyor. Ondan en son ekledim) Mmm... o da yakıştı! Denemenizi tavsiye ederim...


(Enginarın pişmiş haline benim gibi bayılıyorsanız çiğ hali ilk tadışınızda sizi pek tatmin etmeyebilir. Damak zevki büyük oranda alışkanlıklara da bağlı... Özellikle bol limon ve zeytinyağıyla, yedikçe alışacak damağınız... olmadı sirkeli deneyin. O da olmadı, siz en iyisi pişirin de yiyin :)

Y.N: Salatada hiç sözünü etmediğim 2 parça şey mi takıldı gözünüze? Onlar Girit peksimedi. O da başka bir günün konusu olsun...

Etiketler: , ,

5 Comments:

Blogger Burcu said...

Ne güzel enginarlar onlar öyle, hiç bu şekilde olanını görmemiştim. Annemin büyükannesi Girit'liymiş, sayfanı görünce öyle sevindim ki. Girit hakkında daha çok şey öğrenebileceğim diye. Biz enginarın yapraklarının dibini kemirmeye bayılırız. Annem mevsiminde çuvalla enginar ayıklar dondurmak için, biz de çevresine oturur kemirmeye başlarız hemen. Salataya haşlayarak koyardım ben hep, çiğ de denemek isterim tabii sizinkiler kadar körpesini İstanbul'da bulabilirsem:) Sevgiler.

5/11/2006  
Blogger Papatya said...

Sevgili Burcu,
enginar yapraklarının diplerini kemirmeyi seviyorsan, çiğ enginarı da seveceksin, eminim... Bir cuval enginar ayiklayip dondururdu deyince aklima Bahar geldi, gecenler de tam 75 tane enginar ayiklamisti annen gibi :)
Ziyaret ettigine savindim. Giritten daha pek cok tad var paylasacak sizlerle...

5/11/2006  
Blogger d@li said...

az önce komşum balıkytan döndü yakaladıklarından banada düştü nasıl pişirsem diye internette gezinirken seninde sitene yolum düştü.

Ellerine sağlık

7/16/2006  
Anonymous Adsız said...

Excellent, love it! film editing schools

3/18/2007  
Anonymous Adsız said...

bense izmirliyim dedem giritliydi.babannemde mora'dan gelme ege mutfagına bayılırım.hele balıklara.kapariyi sizden öğrendim.şu an antalyada yaşıyorum.nerden bulabilirim bilmiyorum.bana yardımcı olursanız sevinirim denemegi çok isterimkolay gelsin.

10/24/2007  

Yorum Gönder

<< Home