Komşuda pişer bize de düşer

Eskiden evde pişenden yan komşuya tattırmak, sonra da tabağınıza koyulmuş yepyeni bir lezzetle bir gün komşunuzu kapıda buluvermek o kadar da ender bir şey değildi. Tabağınız elimde kapınızı çalıyorum... Bakalım bu size ne kadar tanıdık gelecek, komşuda pişenden size ne düşecek?!...

Çarşamba, Mayıs 31, 2006

Şimdi tam Kapari zamanı - devamı

Her bir tanesi birer gül goncası gibi olan, yıkanmış ayıklanmış kapari taneleri... Ne kadar küçükse taneler o kadar iyiymiş. Tazecik, yemyeşil, hem mutfağımızı hem de ellerimizi mis gibi kokutan, doğanın bize karşılıksız sunduğu mucizevi tatlardan biri... Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde doğal olarak yetişen, çok yıllık, dikenli, bir çeşit çalıdır Kapari. Türkiye'de halk arasında Kebere, Gebele, Keber, Kabbar, Keber dikeni gibi değişik isimler aldığını ben de bilmiyordum. Köklerinin çok fazla derinlere (30-40 metreye kadar) uzanıyor olmasıyla kuraklığa dayanabilen hatta erozyonu önlemek amacıyla da kullanılabilen bu bitki, toprak açısından da hiç seçici değil. Kayalık, taşlık, toprak miktarı az, kireçli yerlerde bile kendiliğinden yetişebildiğinden, tarıma uygun olmadığı düşünülen alanların ekonomik olarak değerlendirilmesinde oldukça uygun bir bitki. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde doğadan alınan tohumlardan elde edilen fidelerle kapari yetiştirilmektedir. Mayıs sonu, turşu yapılan tomurcukların toplanması için en ideal zamandır. Kısa süre sonra bu tomurcuklar beyaz ve açık pembe çiçeklere dönüşürler.

Dün gece kaparileri su dolu bir kasenin içinde bekletmiştim. Bugün, Maya'yı uyutup da kaparilerimle başbaşa kaldığımda, kasedeki suyu süzdüm, onları bir güzel yıkadım, sonra da aldım önüme ve ayıklamaya başladım. Bu seferkiler o kadar tazeciktiler ki bu kez yemyeşil yapraklarını da kullanmaya düşündüğümden hem yaprakları hem de tomurcuklarını ayıkladım.
Yaprakları ayrı, tomurcukları ayrı olmak üzere 7-8 dakika kadar haşladım. Haşlama süresini kaparilerin tazeliğine ve sertliğine bağlı olarak ayarlamak gerekir. Ama 10 dakikadan fazla haşlamanın, rengini solduracağı ve fazlasıyla yumaşatacağı için pek iyi olacağını sanmıyorum.

8 dakikanın sonunda yapraklar ve tomurcuklar ayrı ayrı haşlanmış, süzülmüş soğumayı beklerken ben de sirke + salamura karışımını hazırladım. Bunun için benim salamura zeytinlerde de kullandığım bir oran var. Aynı oranı sabit tutarak, turşu malzemenize ve kullanılan kavanozlara göre ne kadar su + sirke gerekeceğini hesaplamak gerekiyor.

Salamura için;
  • 1 bardak kaynamış suya 2-3 tatlı kaşığı tuz
Salamura + Sirke karışımı içinse;
  • 2 bardak salamura suyuna
  • 1 bardak sirke
Bu sene toplanan kaparilerin bir kısmını da Niko'nun yöntemiyle yapmak üzere ayırmıştım. O yüzden yukarıdaki yöntemle yapılanlar için 3 bardak salamura hazırladım, 1,5 bardak da sirke ekleyip soğuduktan sonra kavanozlara doldurduğum kaparilerin üstüne boşalttım.
Bu şekilde sirkede en azından 2-3 hafta bekleyecekler. Sonra sirkeyi süzüp, üstlerine zeytinyağı dökeceğim. Böylece kapariler zeytinyağıyla salataya konmaya hazır olacaklar, hem de kapari kullanmadığım zamanlar bile - ya da kapariler bittikten sonra - mükemmel kokulu bir zeytinyağım da olacak :)
Bunlar da Niko'nun yöntemiyle en azından 10 gün tuzda bekleyecek olanlar. Bir kat kapari bir kat iri tuz koyulduktan sonra üstüne bir ağırlık koyularak bekletildikten sonra yıkanıp aynı salamura + sirke karışımına koyulacaklar.

İşte hepsi bu! Ev yapımı, mis gibi kapariler, doğadan tabağınıza lezzetli bir hediye!

Etiketler: ,

24 Comments:

Blogger Nezaket said...

Ben kapari tadini cok seviyorum. Bodrum donusu Egede bir koyden bayagi bir salamura kapari almistim. Sonrada istedigim tadi elde etmek icin salamura suyunu süzüp biraz sirkeli tuzlu su yapip kavanozladim onlari. Tadlari cok guzel oldu. Zeytinyagi katmayi hic dusunumedim, yazdigin iyi olmus. Birde oyle deneyeyim bakalim. Papatya tesekkur ederim.

5/31/2006  
Blogger Papatya said...

Rica ederim, Nezaket! Zeytinyağı kapariye çok yakışıyor (zaten neye yakışmaz ki?!)
Üstelik, dediğim gibi içindeki kapariler bitse bile kapari kokulu zeytinyağın bir süre daha salatalarını, salçalarını mis gibi kokutacaktır. Tavsiye ederim...

6/01/2006  
Blogger Dilek'ce said...

Sevgili Papatya,
ben "hazir" kaparileri de seviyorum ki hic senin yaptigin gibi evde yapilmisini yemedim. Simdi yazini okuduktan sonra bayagi bir merak ettim. Burada iyi restoranlarda ascilar kapari üzümü denilen büyükce olan kaparileri kullaniyorlar. Sen kücügü makbüldür diyince sasirdim. Ben de kücüklerini daha cok seviyorum da. Digerlerinin üzerine basinca hic tursucu olmayan bana tursuyu hatirlatiyor kapari üzümleri. Ben de dün "hazir" kapariyle firina kabak yapmistim. Seninkilerin tadini inan cok merak ettim simdi;)

6/01/2006  
Blogger Papatya said...

Sevgili Dilek
restorantlarda kapari üzümü diye getirdikleri kaparinin benim kullandığım tomurcukları değil de çiçek açıp da çiçekler geçtikten sonra çıkan meyveleri olmalı. Çünkü ingilizcede de caper berries diye adlandırılıyorlar. Sözünü ettiğim, ilk ev yapımı kaparileri tattığım arkadaşım aynı zamanda bu meyvelerini de yapmıştı ve bunlar iyice *değişik* birşeydi benim için :) Turşu olmaya elverişti, kütür kütür fakat fazla büyüklerin içindeki çekirdekler biraz rahatsız ediciydi...
İstersen son yazımda kapari çiçeği için verdiğim link bir bak kapari meyvesi fotoğrafi da var. Aynı şeyden söz ettiğimizden emin olalım. Sağol yorumun için...

6/01/2006  
Blogger Nilüfer said...

Sevgili Papatya çok hoş bir blogun var, bilmediğim şeyleri öğreniyorum. Sevgiler

6/01/2006  
Blogger BETUL said...

Tesekkurler Papatya..Iste sabirsizlikla bekledigim post.. Simdi de yazliga gitmek icin sabirsizlaniyorum, her taraf bunlarla dolu cunku.. Yore halki toplayip fabrikalara satiyordu, onlara kendilerinin de yapip satabilecegini gosteririm, bakalim ne gelismeler olacak?

6/01/2006  
Anonymous Adsız said...

Papatya ve yeni bir surpriz!

Ne guzel bazi kapariler arasindaki tat farkinin nedenini bilmek. Bizim Urla`da Cumhur Kaptan diye bir balikcimiz vardi ve hatirladigim en guzel levrek bugulama onunkisiydi.Bugulamanin icindeki kapari tursulari hic de oyle aci-buruk olmazdi. Demek ki o da tomurcuk kapari tursusu kullaniyormus. Merak edenlere ise son gittigimde mekani buyutmus epeyce bir ticarilesmis Cumhur Kaptana 8 yildir hic ugramadim.

6/01/2006  
Blogger Papatya said...

Sevgılı Nilüfer, Betül ve Hande,
yeni birşey öğrenmenize vesile olabildiysem ne mutlu bana... Umarım kaparileri toplayıp satan köylüler artık kendi başlarına turşusunu yapıp satabilirler. Kim bilir belki birgün yolum oralara düşer de, onların kaparilerinde tadacak olursam, belki de çok tanıdık gelecek bana aynı tarifle yapılan kapariler :) Zor bir tarif değil, inşallah doğadan gelen bu nimeti değerlendirebilirler... Hepinize ziyaretiniz için teşekkür ederim...

6/01/2006  
Blogger evcilkedi said...

Ne güzel anlatmışsın Papatya! Biz de önümüzdeki 3 günlük tatil için eşimin ailesinin köyüne gideceğiz. Belki orada tazesini bulabilirim. Öyle özendim ki sana anlatamam. Afiyet olsun, iyi günlerde tüketin:-)

6/01/2006  
Anonymous Adsız said...

Ben evvelki yıl Fethiye'de bir otelde kalırken salatada çok değişik bir şey gördüm.Öyle lezzetliydi ki ..Ne olduğunu sorduğumda kapari olduğunu söylediler.O zamandan beri her yerde arıyorum ama hiç rastlamadım.Ankara'da satılan bir yer bulsam koşup alcağım.Tadını unutamadım.Nefis bir şey.

8/21/2006  
Anonymous Adsız said...

Merhabalar..
Güzel bir yazı olmuş.. kapari ürünlerini http://www.kaparishop.com dan bulabilirsiniz. Ayrıca kapari bilgileri için http://www.kapari.com adlı ikinci bir web sitesi daha var. İkiside aynı firma galiba. Baya bilgi var bu sitelerde..

10/09/2006  
Anonymous Adsız said...

What a great site Klonopin used for anxiety Cisco practice exams lottery liquid vitamin overuse of zithromax Casinos in bossier city ginseng good impotence paris hilton vied patent search .pdf free Points les ailes mastercard

2/01/2007  
Anonymous Adsız said...

best regards, nice info what is protonix and its side effects Attorney carolina north patent area rug for child rooms Car security car alarm python Recreational vehicle insurance plan mitsubishi 1.8l no spark South carolina pineville laser tatoo removal

2/07/2007  
Anonymous Adsız said...

Wonderful and informative web site. I used information from that site its great. Hot sexy girls bikini Tomtom car navigation cd trail 1966 nissan patrol 4wd 2 door red How to fix a kenmore dryer washer motor Dryer maytag part repair washers Tamiflu over the counter hugest bbw College of interior design and decorating in saskatchewan Hottest coffee makers

3/01/2007  
Anonymous Adsız said...

öncelikle tüm anlattıklarınız için teşekkürler ..ancak size bir sorum olacak bu kaparilerin meyvelerinden birşey yapılabiliyormu yani o karpuz gibi büyümüş olan kısmından çok merak ediyorum eğer biliyorsanız email adresime yada sitenizde yayınlarsanız sevinirim. kıbrıstan selamlar....
email adresim: msi48@yahoo.com

7/06/2008  
Blogger nembo said...

öncelikle tüm anlattıklarınız için teşekkürler ..ancak size bir sorum olacak bu kaparilerin meyvelerinden birşey yapılabiliyormu yani o karpuz gibi büyümüş olan kısmından çok merak ediyorum eğer biliyorsanız email adresime yada sitenizde yayınlarsanız sevinirim. kıbrıstan selamlar....
email adresim: msi48@yahoo.com

7/06/2008  
Blogger Kadriye said...

Merhaba papatya.Sana ve ailene sevgi ve selamlar.Bir tesadüf sonucu sitene ulaştım.Bende senin gibi İzmirliyim ve girit hanyalı bir ailenin kızıyım.Evli ve iki çocuk sahibiyim.Bir oğlum üstteğmen,bir oğlum da bilgisayar mühendisi.Eşim ve ben emekli olup şu an Didim Akbük te ikamet ediyoruz.Senin kapari tarifi,n çok muhteşem.Yaptım ve burda bütün komşularıma dağıttım tabiiki sonunda bana kalmadı.Sağlık olsun.

7/08/2008  
Anonymous Adsız said...

ben buğün kapari topladım ama salamurasını ve turşusunu nasıl yapacagımı bilmiyorum bana yardımct olursanız sevinirim slm lar yapacanız yardımlar için şimdiden tşkler

9/05/2008  
Anonymous Adsız said...

merhaba ben kapari yetiştirmek istiyorum ama nereye satacagım bılmıyorum bana yardımcı olacak bır arkadasım varmı ................herkese byby

11/21/2008  
Anonymous efe said...

merhba papatya bu kaparının asıl vatanı neresı bana gecen 4 kavanoz kaparı geldı karayıp yazıyordu bu resımde görduklerımden daha ırı duruyo acaba bana gelen ler varklımı

5/29/2009  
Anonymous alpay said...

sevgili papatya muhteşem insansın yaşamda zamanını hep faydalı şeyler kullanıyorsun ben izmir özderede yaşiyorum kaparilerimi nikonun yaptığı ğibi yapıyorum ve sonundada senin gibi zeytin yağı içinde kullanı yorum süper oluyor ben kapari çayı için tam bir açıklama arıyorum .yani kaparinin meyvesimi çiçeyimi toplaniyor ve nasıl yapılıyor şimdiden sağol mail adresim alpay.sengul@yahoo.com.tr

6/16/2009  
Anonymous Adsız said...

kapari turşusunu nerelerde bulabilirib bu konuda bana yardımcı olursaniz memnun olurum adresim nailipek@mynet.com ilgilenenler için teşekkürlerimi sunarim

7/21/2009  
Anonymous Adsız said...

PAPATYA HANIM öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim ben ilk kapari karpuzu turşusunu sizin tomurcuk tarifinize göre uyraladım bu sene küçük küçük topladığım kapari karpuzlarını 5 te 1 tuzla oranlayıp salamura yaptım 1.5 ay kadar beklettim ve şimdi tatlandı yine aynı oran tuzlu su ile üzüm sirkesi karışımını tekrar başka bir kapta kurdum.
bu yaptığım işlemler ne kadar doğru bilmiyorum ama tadı aroması güzel sadece biraz tuzlu oluyor
tam olarak kapari turşusu tarifi nasıl yapılıyor birde varsa kapari reçel tarifi alabilirmiyiyim.
şimdiden ilginize cok TEŞEKKÜRLER. suleyman_akay@hotmail.com

8/30/2009  
Anonymous halil said...

Ben mersinin tarsus ilçesinde yaşıyorum bizim buralarda kapari bitkisine keber derler ve bzim buralar bu bitkinin bu şekilde sofralara girecigini kimse düşünmez o yüzden kapariler her yaz yaban dogasında yetişir ve hiç bir kimse toplamaz sonunda o tohumlar karpuz şeklini alırr sonra beyaz çiçekler açar ama bundan sonra bende toplayıp bu bitkileri degerlendirecegim ögrendigim çok ii olduu belkide pazarlamasını dahi yaparım :D:D

3/26/2010  

Yorum Gönder

<< Home