Komşuda pişer bize de düşer

Eskiden evde pişenden yan komşuya tattırmak, sonra da tabağınıza koyulmuş yepyeni bir lezzetle bir gün komşunuzu kapıda buluvermek o kadar da ender bir şey değildi. Tabağınız elimde kapınızı çalıyorum... Bakalım bu size ne kadar tanıdık gelecek, komşuda pişenden size ne düşecek?!...

Perşembe, Nisan 17, 2008

Spanakorizo



"Bildiğimiz ıspanak yemeğinde pirincinin ölçüsüyle biraz oynarsanız ne olur?" demiştim.

Yunan usulü Zeytinyağlı ıspanak olur. Buna da spanakorizo derler. (Zaten "spanaki" ıspanak demektir, "rizi" de pirinç. Pirinçli ıspanaktan çok, aslında ıspanaklı pirinçtir yani)
Ispanağı, börek yapmak dışında, pişirmenin en yaygın yoludur komşunun mutfağında.
Bu tarif, salçasız ve pirinci bol olduğundan ortaya çıkan, yeşil-beyaz bir yemektir. Üstelik sulu bir sebze yemeğinden çok, sebzeli bir pilav kıvamındadır.
Memleketimizde 1 avuç pirinçle yapılıp daha sulu kalan ıspanak yemeğine ilk bakışta benzemez. Tadındaki en büyük fark da zeytinyağının ağızda hissedilir belirginliği, bol soğanın verdiği tatlımsılık ve varsa muskat cevizinin aroması. Tarifi şöyledir:

1 kilo ıspanak
1 bardak pirinç
2-3 soğan, yemeklik doğranmış
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı muskat rendesi
Zeytinyağı
Tuz

Ispanakların ayıklanma ve yıkanma faslını bir cümlede geçtikten sonrası ne kadar zor olabilir değil mi? :) Yemeklik doğranmış bol soğan zeytinyağında kavrulur. Kavrulmasına yakın şekeri ve muskat cevizi rendesi eklenir. Doğranmış ıspanaklar koyulup kavrulur. Pirinciyle birlikte 1 bardak kadar da sıcak su eklenir. Tuz, kara biber ilavesiyle altı kısık olarak pişirilir. Pirincin cinsine göre biraz daha fazla su isteyebilir. (Eğer yağ konusunda kısıtlama yapmıyorsanız piştikten sonra üstüne birazcık zeytinyağı gezdirip karıştırmak çok iyi gidiyor doğrusu :)

Not 1: Bu tarifin en çok sevdiğim yanı da, saatle ayıklanıp yıkanan ıspanağın, sadece bir avuç yemek kalmayıp bereketli olması :)
Not 2: Fotoğrafa dahil edip de değinmediğim ufak bir detay da, burada ıspanağın (spanakorizo'nun) yoğurtla değil de limon sıkılarak yenilmesi.
Madem ki süt ürünleri ıspanağın içindeki demirin emilimine engel oluyormuş. Bir dahaki sefere siz de yoğurt yerine limonla deneyin. Çok ferah, iç açan bir lezzet oluyor...

Etiketler: , ,

6 Comments:

Blogger daimamutfak said...

Ne mi olur? Bir düşüneyimSebzeli pilav olur..derim ben ama cevabıda beklerim merakla..sevgiler.

4/18/2008  
Blogger yemek said...

Evet, evet sebzeli pilav olur, ama sanırım senin diyeceğin başka bir şey olmalı.:)
Bekliyoruz...

4/20/2008  
Blogger Tijen said...

Çok güzel olur! Bir zamanlar sıkça yapar, pek de severdim.

4/21/2008  
Blogger Papatya said...

Daimamutfak ve Lavantin,
haklısınız sebzeli pilav olur tabi!

Sevgili Tijen,
Ispanak bitmeden yine yap derim..
sevgiler

4/25/2008  
Anonymous Adsız said...

Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

4/25/2008  
Anonymous Adsız said...

cok lezzetli gorunuyor :) Yogurtla yemenin de hicbir sakincasi yok. Asagidaki linkte bununla ilgili yazi var.
sevgiler,
damla.
http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=8906189&tarih=2008-05-11

5/14/2008  

Yorum Gönder

<< Home