Komşuda pişer bize de düşer

Eskiden evde pişenden yan komşuya tattırmak, sonra da tabağınıza koyulmuş yepyeni bir lezzetle bir gün komşunuzu kapıda buluvermek o kadar da ender bir şey değildi. Tabağınız elimde kapınızı çalıyorum... Bakalım bu size ne kadar tanıdık gelecek, komşuda pişenden size ne düşecek?!...

Pazar, Aralık 16, 2007

Brokoli Çorbası



Mineral ve demir açısından zengin olan brokoli, aynı zamanda bol miktarda kalsiyum, demir, potasyum, A, E ve C vitaminleri de içeriyor. Kanserden, kemik erimesine kadar bir çok hastalığa iyi geldiği ileri sürülen brokoli, antibiyotik özelliğe de sahip.

Her fırsatta haşlayıp zeytinyağlı limonlu salatasını yediğimiz brokoli, yemyeşil rengiyle de aynı zamanda sofraları renklendiren bir garnitür. Balığın yanına da çok yakıştığını belirtmeden geçemeyeceğim brokoliyi Mayacığımız da eliyle birşeyleri tutup yiyebildiği ilk günlerden beri çok seviyor. Ona "minicik yeşil ağaçlar"a benzeterek yedirdiğim brokoliye, daha adını bile telaffuz edemediği günlerde, "biyok kok kok" derdi :) Biz de severek yediği için, zeytinyağlı limonlu suyuna ellerini batıra çıkara yemesine izin verir, ağzını şaplata şaplata yemesiyle eğlenirdik :)

Hala sevdiği brokolinin bu kez sıcacık bir tas çorba olarak önüne gelmesi ilk önce onu şaşırtsa da aldığı ilk kaşıktan damak zevkine uygun olduğu anlaşıldı. Sofralarınızı renklendirin, bugün kendinize yeşil mi yeşil bir çorba pişirin...

BROKOLİ ÇORBASI için:

Büyükçe bir sap brokoli (yaprakları ve sapı dahil)
1 adet pırasa
1 adet soğan
1 büyük patates
1 litre sıcak su
Tuz, kara biber

Her porsiyon için 1 kaşık koyun yoğurdu/süzme yoğurt

Pırasayı ve kurusoğanı ince ince doğrayıp biraz zeytinyağı ekleyerek kavurun. Önce Rendelediğiniz patatesi ekleyin sonra da sapını daha küçük parçalara üstünü de sap sap çiçeklerine ayırdığınız brokoliyi ekleyin. Biraz tuz, biraz kara biber, 1 litre kadar da sıcak su ekleyip tencerenin ağzı kapalı olarak kaynatın. Brokolinin dağılması zaten uzun bir süre istemiyor. Soğanla pırasa da kavrulmuş olduğu için, yarım saati geçmeden sebzeler dağılacaktır. İyice yumuşadıklarından emin olduğunuzda ocaktan alıp, çorbanızı blender yardımıyla kremsi bir kıvam alıncaya kadar öğütün.

Servis yapmadan önce her porsiyona 1 yemek kaşığı süzme yoğurt ekleyince lezzetine lezzet katılıyor.

Etiketler: ,

11 Comments:

Blogger FİGEN KARAVAŞ said...

Canım,
Brokoli Çorbasını severim.
Ancak süzme yoğurt eklem firki ilginç ve lezzetli olabilir:)
Ellerine saglık.

Figen Karavaş

12/16/2007  
Blogger Ayşegül Taştaban Erzincanoğlu/ Behçet said...

Merhaba Papatya,
iade-i ziyarete geldim ve Girit ten yazdığına çok memnun oldum. Hep uzaklara gide gide insan yakınları ihmal ediyor ve bende Girit'i çok merak ediyorum. Sık sık Girit havadisleri için blogunu yoklayacağım
Sevgiler

12/17/2007  
Blogger bir dilim bir tutam said...

Bende brokoli corbasini bol karabiberli ve kremali yaparim.Kisin cokca yeriz.Ellerine saglik.

BAYRAMINI KUTLAR AILEN ILE DAHA NICE NICE MUTLU BAYRAMLAR GECIRMENI DILERIM.

12/19/2007  
Blogger *Ra said...

Canım merhabalar. Sevdiklerinle güzel bir bayram geçirmen dileği ile. Sevgiler.

12/20/2007  
Blogger busem said...

. Bayramlar, insanlar arasındaki karşılıklı sevgi ve saygının perçinlendiği günlerdir. Bayramlar, insanların birbirleriyle olan dargınlıklarını unuttukları, barıştıkları, kardeşçe kucaklaştıkları günlerdir. Bayramlar,milli ve dini duyguların, inançların, örf ve adetlerin uygulanıp sergilendiği, bir toplumda millet olma şuurunun şekillendiği, kuvvetlendiği günlerdir. Hep bir arada, sevgi dolu ve huzurlu nice bayramlar geçirmek dileğiyle, Kurban Bayramınız kutlu olsun!

12/21/2007  
Anonymous Adsız said...

Brokoliyi severek tüketiyoruz, ama çorbasını hiç denememiştik..
Sizin tarifinizi not aldım en kısa zamanda yapacağım. Ellerinize sağlık..

12/25/2007  
Blogger Selen said...

2008’in mutluluk, sağlık, başarı, bol kazanç ve mis kokulu yemekler getirmesi dileğiyle. İyi yıllar...

12/31/2007  
Blogger Zeynep said...

Ben brokoli çorbasını kremalı yapıyorum. Bir dahaki sefere süzme yoğurtlu deneyeyim. Elinize sağlık...
Zeynep

1/02/2008  
Blogger Unknown said...

Merhaba papatya. once yeni yilin ailene ve sana tum istediklerinizi getirmesini dilerim. Ben de brokoli sevenlerdenim. Corbasini, zeytinyag ve limonlu salatasini bir de besamel soslusunu yaparim. Karnibahar ile ayni aileden ama fayda bakimindan cok daha fazla zengin oldugunu okumustum. Sevenlere afiyet olsun.

1/04/2008  
Blogger Aynur said...

DAVETIYE

Merhaba arkadaslar bu gün saat 14.00 te Türkiye saati ile 15.00 te AYYA Bayan blogcular kahvesinin acilisi var.Tüm blogcu arkadaslari davet ediyoruz,buyursunlar. Aynur Yaren

www.ayyachat.blogspot.com

1/07/2008  
Blogger pastacı cafe said...

brokoliyi haşlayarak salata şeklinded e tüketiyorum çorbasınıda yapıyorum ama krema pek salıklı olmuyor diye bende süzme yoğurt koyuyordum şimdi burda rastlayınca sevindim doğru canım bile çekti.ellerinize sağlık.

1/10/2008  

Yorum Gönder

<< Home