Tahinli Kahve yanında kahve kimin muhabbeti...
Hala tadı damağımdayken yeni keşfettiğim bu mükemmel lezzeti sizlerle paylaşmadan edemeyeceğim... Biraz önce kendime TAHİNLİ KAHVE yaptım ve nasıl güzel oldu, inanamazsınız!
Malum bir sonraki yazım için kitapları karıştırırken hiç denemediğim ne kadar da çok tarif çıkıyor karşıma diye düşünürken gözüm bu başlığa takılmıştı. Şöyle yazıyordu:
'Manastırlardaki rahipler, vücudun gereksinim duyduğu pek çok gıdadan mahrum kaldıkları oruç dönemlerinde vücut direncini güçlendirmek için yaparlarmış bu kahveyi. Zamanla bu tarif halkın arasında da yayılmış. Hatta öyle beğenilmiş ki yalnızca oruç zamanı değil her zaman yapar olmuşlar. Girit'in köylerinde aynı tarif Dağ Çayı (İzmir'de Yayla Çayı olarak satılıyor) ile de yapılıyormuş...'
Tahinli Kahve için:
* 1 çay fincanı su
* 2 1/2 tatlı kaşığı kahve
* 2 tatlı kaşığı şeker (Anlaşılan tarifi veren rahipler orta şekerli içiyorlarmış. Bana tatlı geldi..)
* 1 yemek kaşığı dolusu tahin
Yukarıdaki ölçülerde bir Türk* Kahvesi yapıyoruz. Kahve kabarmaya başlar başlamaz ateşten alıp, önceden bir kaseye koyduğunuz tahini (önceden hafif ezip karıştırırsanız benim gibi panik olmazsınız!) bir yandan sürekli karıştırarak, üstüne yavaş yavaş kahveyi döküyoruz. Kahvenin hepsi karıştırıldığında içilecek kıvama gelmiş oluyor. Fincanınıza alıp keyifle içiyorsunuz :)
* Yunanistan'da Türk kahvesine, (1974 Kıbrıs Olaylarından sonra) tamamen politik nedenlerden Yunan kahvesi derler. İşin kötü yanı da, üzerinden geçen zaman olayların gerçek sebeplerini unutturmakta ve işin aslını araştırmayan yeni nesil bunu hep böyleymiş gibi kabullenme yanılgısına düşmektedir.
Elias Petropoulos 'un Herkül Milas tarafından Türkçe'ye çevrilen kitabının ilk sayfasındaki şu sözler adeta tüm bu olup bitene bir meydan okuyuş gibidir:
''Çağdaş Yunanlıların babaları sayılması gereken Türkler'in, bize miras bıraktıkları birçok iyi ve kötü şeylerin arasında kahve de yer alır; ünlü Türk kahvesi." ve şöyle devam eder;
"Hemen işaret edilmeli ki Yunanca'da kullanılan kafes, kafecis, briki, flicani, delves, cezves, kaymaki, theryaklis v.b. sözcüklerin hepsi Türk kökenlidir."
(Tercümeye gerek var mı bilmem ama: kahve, kahveci, ibrik, fincan, telve, cezve, kaymak, tiryaki)
2004 yılının Şubat ayındaki Kıbrıs Müzakerelerinde, liderlere kahve ikramı sırasında, bunun Türk kahvesi mi, yoksa Yunan kahvesi mi olduğu sorulmuş. Rum kesiminin lideri Papadopulos (akrabalığımız yoktur! :) ise, gülerek, “hayır Türk kahvesi istiyorum, çünkü Yunan kahvesi diye bir şey yok” yanıtını vererek bir jest yapmış... eksik olmasın!
Ama neden hep bu soruyu en kritik anlarda, en kritik kişilere sorarlar ki... Turist rehberi olduğundan, kendi dillerini konuştuğu için biraz da yakın hissettikleri için midir nedir, Türk turistlerden aynı soruyu kaç kere duymuştur Yorgo da. Durum kritik... Cevap beklenmekte. Ama yanıt da akıllıca...
- Valla, içtiğimiz kahve aslında ne Türk ne de Yunan çünkü Brezilyadan!, der ve hep bir kahkahayla bağlar işi.
(Aslında evimizde Türk kahvesi denir ;) Bu yüzden ağız alışkanlığıyla az kere dememiştir "2 Türk kahvesi getirsene!")
Ne yalan söyleyeyim benim yaptığımın içinde hem Türkiye'den hem de Yunanistan'dan kahve vardı. Türkiye'den getirdiğimiz paketin sonuydu, buradan aldığımızı da yeni açtım. Gayet de iyi anlaştılar cezvenin içinde... Kimbilir belki de işin sırrı bundaydı. Alışılmadık bir ikilinin mükemmel uyumunda! ;)
15 Comments:
Sevgili Papatya, komşudan ikram edilen bu kahve ikramını ben büyük bir keyifle kabul ediyorum:) Ayrıca bu orjinal lezzet için (ve aynı lezzetteki yazın için) de teşekkür ediyorum sana! Evde de ilk fırsatta deneyeceğim tahinli kahveyi.
Türk kahvesi dediğimiz kahvenin aslında pişiriliş yöntemi bize ait, o nedenle Türk kahvesi denmesi doğru ama malesef kahve Brezilya'dan geliyor! Olsun, kimi lezzetler evrenselleşiyor, senin de dediğin gibi biraraya gelince gayet iyi anlaşıyorlar, bazen insanların yapamadığı kadar iyi hem de.
Sevgilerimle..
Sevgili Papatya,
Ben de hep Türk kahvesi diye duydum, ilk kez senden duyuyorum Yunan kahvesi de denildigini. Bir defa Viyana'da bir kafede Türk kahvesi ismarladim ve ne hos bizim alistigimiz sekilde yaninda bir bardak soguk su ile geldi. Tabii hemen lafa giristik garsonla ve güzel bir yorumla ayrildi yanimizdan.
"Türklerin giderken biraktiklari en degerli armagan kahveydi".
Yani maglup olup gittik ama izler biraktik.
Sevgili Sibel,
bazi lezzetlerin evrensellestigi kesin. Oyle ki o lezzetleri eskiden kimlerin yapmakta oldugunu bile unutacagiz yakinda. Bugun yenilen pizzalar Italyada yapilan ilk pizzalara ne kadar benziyor acaba? Simdi pideciler pizza yapiyor, donerciler hamburger ekmeginin icine doner koyarak sandvic yapip veriyorlar eline...birsey ne kadar globallesiyor, bir o kadar da ozunden kaybediyor bence. Ama ozunu yitirecek diye hicbir yeniligi denememek de mumkun mu? Mesela bu kahve! Aklima gelmeyecek bir kombinasyon ve denemege degermis :) Sevgiler...
Sevgili Tata,
aslinda bu her yerde boyle, yalniz Almanyada degil... Yunanistan'a gelen turistler de Turkish coffee diye ismarliyorlar. Ama soyledigim sebeplerden dolayi alinan genel tavir/karar o sekilde olmus. O gunden beri de, Turk kahvesinin 'ismi' Yunanca'da Yunan kahvesi olarak kalmis. Bunu agiz aliskanligiyla her soyleyenin de art niyetli oldugunu kesinlikle soylemiyorum, buna inanmiyorum da... Ciddi bir konusmada, cogu kisinin, yok canim, aslinda Turk kahvesi bu, diye itiraf edecegi kesin! Ama yeni nesiller benim endisem. Hep boyle duyup boyle bilecekler...
Bu arada senin de sozunu ettigin gelenek ne yazik ki bizde gitgide yok olurken, Yunanistan'da da kahve kesinlikle yaninda bir bardak soguk suyla ikram edilir :) Evde olsun cafelerde olsun. Gordugun gibi servis sekli bile cok tanidik ;)
Ellerine sağlık Papatya, tahinli kahve gerçekten enteresan, çok merak ettim ve en kısa zamanda deneyeceğim. Teşekkürler paylaştığın için...
afiyet olsun Yesimcim!
Papatya, cok hos yazmissin, sagol paylastigin icin neden Yunan Kahvesi diye tutturduklarini. Bu yaptiklari tam anlamiyla yalan soyleyip, yalanlari donup dolanip onlara geldiginde gercekmis diyerek inanmalarina benziyor. Bilen biliyor diyoruz ama genc nesil beyin yikanmasina tabii kalmis iste ;(
Yorgo'nun verdigi cevabi ben de cok veririm :) orayi okuyunca gulumsemedim degil. :) :) Kahve yaptigimda bir yemek kasigi tahin eklemeyi unutmayayim.
Fethiye hosgeldin! Tahinli kahven afiyet olsun canim!
çok ilginç . tahinli kahve . şuan kafamda özdeşleştiremiyorum ama eminim değişik bi tat olmuştur. en yakın zamanda deniycem . önce kendimi sonra misafirleri şaşırtıyım bari:)))
Şaşırt Vintage, şaşırt! Yanında da yukarıdaki pekmezli kekten tavsiye ederim. Alın size, farklı usulde Tahin ve pekmez dersin :)
Anneme anneler günü sürprizi yaptım. Biz de denedik bu akşam tahinli kahveyi.. Değişik ve çok hoş oldu. Şahane bir keşif, paylaştığın için teşekkürler.
Damak zevkinize hitap eden değişik bir lezzet kazandırdığım için sevindim...
Merhaba Papatya,
artik aromali kahveler modayken niye tahin aromalisi olmasin degil mi:)
Bizim evde de Pazartesi aksami yunanin mi türkün mü türk kahvesi diye konusuldu yine. Sonunda karar verdik iki ülkede kahve üretmiyor vatanlarinda, Yorgon'nun hesabi:) Esim ama sonucta Viyana'ya biz getirdik dedi. Misafirler de iyi ki getirdiniz dedi. Tipik avrupali kahve, dolma, baklava, döner tartismasi sona erdi. Senin sayfanda görünce gülümsedim. Komsumuzla bizi baglanyan ve en cok konusulan konu sanirim bu:)
Keske unutulan ya da adi degisen sadece bir kahve olsaydi.
Çok merak ettim tadını,eşimi tahin almaya gönderdim hemen,homurdana homurdana gitti,gelir gelmez deneyeceğim..
Yorum Gönder
<< Home