Komşuda pişer bize de düşer

Eskiden evde pişenden yan komşuya tattırmak, sonra da tabağınıza koyulmuş yepyeni bir lezzetle bir gün komşunuzu kapıda buluvermek o kadar da ender bir şey değildi. Tabağınız elimde kapınızı çalıyorum... Bakalım bu size ne kadar tanıdık gelecek, komşuda pişenden size ne düşecek?!...

Pazar, Nisan 05, 2009

Balık Çorbası


Çorbası yapılan balıklar neden hep çirkin olur?

Yoksa tam tersi mi? Tabağımıza konduğunda bizi korkutacak kadar çirkin oldukları için onlara "çorbalık" olmak mı layık görülür?

Öyle ya da böyle, hayatımda, balığın çorba olarak önüme gelmesi çok eskilere dayanmıyor, ne yazık ki.. Yazık ki diyorum çünkü çocukluk yıllarımda bu lezzetten mahrum kalmış olduğumun farkına geç vardım. Evimizde balık kızartılır, fırınlanır, plaki yapılırdı da çorbası olmazdı hiç. Balık çorbasını ilk defa burada, Girit'te tattım. Tadını aldıktan sonra evimizde de pişirmeye başladık. Kızımın ilk içtiği çorbalardan oldu, her zaman da severek yedi. Çocuğunuza balığı yediremiyorsanız, lütfen çorbasını içirmeyi deneyin, balık yediğini bile anlamayacak.

Burada hemen her evde pişirilir balık çorbası. Ama anladığım kadarıyla her evin balık çorbasının tarifi de, o evin zevkine göre değişiklikler gösterir. Kimi domates de koyar, kimi koymaz; kimi kabak rengini bulandırır der koymaz, kimi kabak olmazsa olmaz diye düşünür. Balıklar bile zevke ve o gün balıkçıda bulunan balığın çeşitliliğine göre değişir. Balığın çok taze olmasına dikkat edilir. Ayrıca derler ki ne kadar çok çeşitli balık kullanılırsa çorbanın lezzeti de o kadar güzel olur. Balığa eşlik edecekler arasında olmazsa olmazlar; patates, havuç, soğan ve kereviz sapıdır. Çorbayı koyulaştırmak için, çoğunlukla pirinç koyulur ama şehriye de olur. En sonunda da yumurtalı terbiyesi eklenir. Kısaca böyledir balığın çorba olma hikayesi.


Balık çorbasının sunulması da ayrı bir seramoni aslında. Herşey bir tencerede olup bitmez. Karşımıza da bir tas çorba çıkmaz yalnızca. Bütün lezzetlerin özüne işlediği çorbanın yanında, haşlanmış balık(lar) uzun bir servis tabağında, haşlanmış sebzeler de ayrı bir kasede gelir karşınıza. Siz ister önce çorbanızı içer, sonra balıktan ve eşlik eden sebzelerden alırsınız ya da isterseniz balığınızı ve sebzeleri çorbanıza katıp hepsini birlikte yersiniz.


Herkesin Balık Çorbası tarifi ayrı demiştim. İşte benimki de şöyle:

Çorbalığa uygun cinsten, büyükse bir balık, küçükse bir kaç balık
5-6 orta boy patates, iri parçalara bölünmüş
4-5 orta boy havuç, iri parçalara bölünmüş
1 kuru soğan, bütün ya da ikiye bölünmüş
1 demet kereviz sapı, yarıya bölünmüş
1 limon
1 yumurta
Şehriye ya da pirinç (Bu kez kızım için harfli şehriye koymuştum. Kardeşim için glutensiz olsun istersem pirinç koyuyorum)

Limon dışındaki bütün sebzeler, çorba için yeterli miktarda suyla kaynatılır. İyice pişmelerine yakın, balık bütün halde (ya da en fazla kafasıyla gövdesi ayrılmış olarak) kaynayan sebzelere eklenir. Balığı parçalamamakla çorbanın suyuna daha az kılçık dökülmesini sağlamış oluyoruz. Balığı koyduktan sonra çorbanın başından ayrılmamak gerekir. Çünkü oldukça kısa bir süre sonra, balığın iyice yumuşadığını gördüğümüzde, onu dağılmadan çıkarmamız gereklidir. Balığı bir kenara koyduktan sonra, içindeki sebzeleri de süzgeçli bir kepçeyle ayrı bir kaba ayırdığımızda geriye yalnızca sebzelerin ve balığın suyu kalır. Her ihtimale karşı bu suyu da süzüp içinde kılçık olmadığından emin olduktan sonra, tekrar tencereye alıp, içine yeterli miktarda pirincini/şehriyesini atıp kaynatılır. Pirinci kabardıktan sonrası malum. Alıştıra alıştıra yumurtalı-limonlu terbiyesiyle çorbamız hazır olur. Önceden ayrı ayrı servis tabaklarına konan balıklar ve sebzelerle birlikte sofraya gelir.

Siz de isterseniz, daha önce sözünü ettiğim gibi, sofraya gelen balığın etinden ve sebzelerden de çorbanızın içine alıp, bütün lezzetlerin tadına bir arada varabilirsiniz.

Not: Burada listesini veremeyeceğim kadar çok sayıda arkadaşım/okurumdan aldığım kucak dolusu iyi dilekler ve yüreklendirici sözler için hepinize çok teşekkür etmek istiyorum. Uzun bir süre daha sessiz kaldım. Birşeyler kötü gittiği için değil... Aksine, benim için endişelenen bunca insan varken, herşeyin yolunda gittiğini de söylemeliyim. Yazacak şey, söyleyecek söz bulamadım zaman zaman. Günler geçiyor, çocuklar büyüyor, ışın tedavim devam ediyor, saçlarım uzuyor :) Annemle babam İzmir'e dönse de, elbette bu tencere kaynamaya devam ediyor. Birşeyler pişiyor, bazen "ah, bunu yazsaydım" dediğim de oluyor... bir yerden başlamalı tekrar.
Birşey anladım ki, hayatı sevmek herşeyin yeniden başlangıcı oluyor.

Etiketler: , ,

12 Comments:

Blogger pinarbk said...

İyi olmana, yeniden güzel yemekler paylaşmana sevindim.

Bu aralar bizim evde de balığı reddeden küçük bir hanım var. Bir de senin tarifinle yedirmeyi deneyeceğim...

4/06/2009  
Anonymous Adsız said...

Ellerine saglik. Gecenlerde kizartmak icin almistim bu cirkin baliktan.:)) Ben hic anlamam baliklardan, cografik konumumuz dolayisiyla.:)
Ama bu menüyü ilk firsatta deneyecegim. Balik corbasinin cook eskilere dayanan bir cekiciligi vardir nazarimda. Bir misafirlikte tadmis ve hayran kalmsitim ama nasil yapilir vs. hiic bilmezdeim.
Tesekkürler...

4/06/2009  
Blogger BETUL said...

Muzip balik fotografini ve ilk cumleyi gorunce bir seylerin iyi gitmeye basladigini anlamistim zaten, sen not kismini eklemesen de olurdu Papatya :)
Gecen gun arsivinde cirit atip butun balik tariflerini toplamistim, aklim bamyali balikta hala mesela..Corbasi deyince ise akan sular durur :)Ben de Bogaz cocugu sayilirim, tetikledin simdi, eski defterimi aramaya gidiyorum :)

4/07/2009  
Blogger birsence said...

iyi olmana o kadar yürekten sevindimki anlatamam...hayata tutun sımsıkı tutun...duam seninle...
balık çorbasını pek sevemesemde ellerine sağlık canım...şifa olsun sana...

4/08/2009  
Blogger nesrin said...

Herşey yolunda, herşey sizin için çok güzel olacak, çünkü 2 dünya tatlısının sana desteği morali var, tabi bizlerin de DUA'ları, daha güzel günlerde ve tariflerde buluşmak üzere, sevgiyle kucaklıyorum sizi...... NESRİN

4/14/2009  
Anonymous Adsız said...

tekrar yazmaya baslamaniza iyi haberlerine inanin cok sevindim.balik corbasida harika ellerine saglik. selamlar. nesrin www.lalelimutfaklar.blogcu.com

4/18/2009  
Blogger Bir Dut Masalı - nUnU said...

sevgili komşum merhabalar.
bloğum olmadan önceden de severek takip ederdim, şimdi her şeyin yolunda olduğunu görerek seslenmek beni daha mutlu etti doğrusu.
beraber yürürsek dertler azalır,
paylaşırsak hafifler mutlaka.
HER ŞEYİN AYDINLIK-
HERŞEYİN GÖNLÜNÜZCE OLMASINI DİLİYORUM VE TABİİ HERŞEYİN YOLUNDA OLMASINI DA ÇOK İSTİYORUM..
SEVGİLER.. SAĞLIKLAR, NİCE UZUN YARINLI YILLAR DİLİYORUM.
nUnU

4/23/2009  
Blogger Hanife said...

Gecenlerde Tv'de bir tarif gormus ve yeniden aklima dusmustu balik corbasi. Senin tarifini de gorunce artik yapmali dedim. Ellerine saglik Papatya. Yeniden tariflerini gormek cok guzel..

4/23/2009  
Blogger Tijen said...

Sevgili Papatya,
Daha dün aklımdan seni geçirdiydim. Ne alemde bu kadın, sağlığı yerinde mi, bebecik doğdu mu diye. İyi haberlerine çok çok sevindim. Bundan sonra daha da güzel olacak haberler. Kalbimiz, dualarımız hep seninle.

5/03/2009  
Anonymous Adsız said...

Geçmiş olsun, çocuklarınızla sağlıklı, mutlu uzun ömürler dileğiyle.

5/15/2009  
Anonymous bahar said...

sevgili papatya bloğunu tamamen bir tesadüfle buldum.girit yemekleri tarifleri ararken.anne ve baba dedelerimin giritten türkiyeye gelmiş olmalarından dolayı nerelisin dediklerinde giritliyim demek benim için büyük mutluluk.allahtan en çok istediğim şeyde anne ve babamla birlikte girite gelip dedelerimin doğduğu büyüdüğü toprakları görmek.inşallah birgün bu isteğim gerçekleşir.tariflerin çok güzel
babaannemin ve anneannemin mutfak kokularını duyar gibi oldum.sana ailenle sağlıklı ve mutlu bir yaşam diliyorum.

5/19/2009  
Blogger Papatya said...

sevgili Pınar, Lavantin, Betul, Birsence, Nesrin, Nunu, Hanife, Tijen, Bahar,
hepinize iyi dilekleriniz için içten teşekkürler...

5/30/2009  

Yorum Gönder

<< Home